Gebelikte Rahim Ağzı Yetmezliği Nasıl Ölçülür?

Gebelik sorunları içerisinde ciddiyeti en fazla olan konu, rahim ağzı yetmezliği tanımına sığdırılan konudur. Rahim ağzı yetmezliğinin araştırılması; doğuma doğru ilerleyen süreç içerisinde rahim ağzının açıklık oranının ölçülmesine dayanan, bebeğin normal doğumla alınabilme durumunun değerlendirilmesini sağlayan ve anne ile bebek sağlığının eş zamanlı kontrolünü hedef alan bir yaklaşımdır. Doğumun sezaryen olarak mı yoksa normal doğum olarak mı gerçekleşeceğini belirleyen rahim ağzı yetmezliğiyle ilgili; nasıl ölçüldüğü, ölçüm aralıklarının nasıl olduğunu ve rahim ağzı yetmezliği durumunda uygulamanın ne olduğunu, öğrenmek önemlidir.

Gebelikte Rahim Ağzı Yetmezliği Nasıl Ölçülebilir?

Rahim ağzı yetmezliğinin ölçülmesi için özel cetvel kullanımı gerekir. Ayrıca, gebeliğin ilerleyen haftalarında rahim ağzı açıklığının miktarı değişir. Bu nedenle de yapılacak olan ölçümün, bebeğin hangi ay içerisinde olduğuna göre hesap edilmesi şarttır. Rahim ağzı yetmezliği ölçümünde anne adayı, sırt üstü olarak bir sedye üzerine konumlandırılır. Bacaklarını dik konuma getiren anne adayının rahim kısmından muayene yapacak olan doktor, özel cetvel kullanarak ay bazında açıklık durumunun kaç cm olduğunu hesaplar. İstenilen cm değerinin bir ile üç cm altında olunması durumunda rahim ağzı yetmezliği teşhisi koyulacaktır.

Gebelikte Rahim Ağzı Yetmezliği Değer Aralıkları Nelerdir?

Gebelikteki rahim ağzı yetmezliğinin değer aralıkları, bebeğin anne karnındaki bir ayını doldurmuş olmasıyla hesaplanır. Bir ayın sonundan başlayarak hesaplanması gereken rahim ağzı aralıklarıysa:
  • Birinci ayın sonunda bir cm
  • İkinci ayın sonunda iki cm
  • Üçüncü ayın sonunda üç ve dördüncü ayın sonunda dört cm
  • Beşinci ayın sonunda yedi cm ve altıncı ayın sonunda sekiz cm
  • Yedinci ay sorunda dokuz ve bu aydan sonra on ile on iki cm aralığı
Şeklindedir. Belirtilen rahim ağzı aralıkları sınır olduğu için, küçük bir yetmezlik durumunda çeşitli sorunlar oluşabilir.

Gebelikte Rahim Ağzı Yetmezliği Durumunda Ne Yapılır?

Rahim ağzının en önemli işlevi, gebelik esnasında bebeğin normal doğumla dünyaya gelmesinde işlevsel olarak kullanılmasıdır. Ancak rahim ağzı yetmezliğinde, bebeğin normal doğum tekniklerinde zarar görmesine veya annenin çok fazla zorlanarak kanama artışı yaşamasına neden olunabilir. Bu nedenle; bebeğin daha rahat alınması, anne ve bebeğin kaybedilmesinin önlenmesi, kan kayıplarının azaltılması için sezaryen doğum tercih edilecektir. Bebeğin dünyaya geleceği son ana kadar kontrol edilecek olan rahim ağzı durumunda, son anda gerçekleşebilecek değişim üzerine doğum tercihi de değiştirilebilir. Yani, sezaryen olması beklenen bebeğin normal doğumla alınması veya normal doğum planlanan bebeğin sezaryenle alınması son ana kadar mümkündür.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.