Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum Nedir?

Normal doğumun riskli olduğu durumlarda uzman doktorun vereceği karar üzerine önce anne adayının karnına, ardından rahmine cerrahi kesi yapılarak bebeğin alınmasına sezaryen doğum denir.

Sezaryen doğum hakkında bilgi almak, gebelik hakkında sorularınız için iletişim sayfasından Op. Dr. Abdullah Göymen’e ulaşabilirsiniz.

sezaryen dogumun asamalari nelerdir

Sezaryen Doğum Sebepleri Nelerdir?

Doğum öncesinde uzman hekim tarafından yapılan muayene ve kontrollerde vajinal doğumun mümkün olmadığı belirlendiği takdirde sezaryen doğum yöntemi uygulanır. Anne adaylarının vajinal doğumun esas, sezaryen doğumun ise mecburi hallerde uygulanan ikincil bir yöntem olduğu konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Ülkemizde çeşitli nedenlerle isteğe bağlı sezaryen doğumlar sıklıkla yapılmışsa da son yıllarda bu konuda bir bilinçlenme söz konusudur.

Sezaryen Doğumun Tercih Edileceği Durumlar Nelerdir?

Sezeryan Doğum yöntemine başvurulmasını gerektirebilecek haller şunlardır:

  • Doğumun başlamasının üzerinden zaman geçmesine rağmen rahim ağzının yeterince genişlememesi
  • Bebeğin oksijensiz kalması ya da stres altında olması
  • Bebeğin pozisyonunun vajinal doğuma izin vermemesi
  • Çoğul gebelikler
  • Plasenta ile ilgili problemler
  • Göbek bağının bebeğe dolanması gibi problemler
  • Annenin vajinal doğuma engel sağlık sorunlarının olması
  • Doğum kanalının darlığı ya da bebeğin büyük olması
  • Annenin daha önce sezaryen doğum yapmış olması

Genel olarak annenin ve bebeğin sağlığının tehdit altında olduğu durumlarda sezaryen doğumun tercih edildiği söylenebilir.

sezaryen dogum sonrasi nelere dikkat edilmeli

Sezaryen Doğumun Aşamaları Nedir?

Her sezaryen doğuma en az bir kadın doğum doktoru, bir çocuk doktoru, anestezi uzmanı ve hemşire gibi yardımcı sağlık personeli katılır. Sezaryen ameliyatları toplamda 40-50 dakika kadar sürer. Öncelikle annenin kan grubu, hemoglobin seviyesi gibi tahlilleri yapılır. Vücuda gerekli ilaçlar verilir. Doğum sonrasında idrarın tahliyesi için sonda takılır.

Ameliyata başlanırken anneye genel anestezi ya da epidural anestezi uygulanır. Epidural anestezi bel kısmından omurilik zarının çevresindeki boşluğa verilir.

Bu yöntemde annenin bilinci yerindedir ancak belden aşağısını hissetmez. Annenin önüne konulan bir perde ile kesiler görmesi engellenir. Pubik kıllanma bölgesinin üstünden atılacak yatay bir kesi ile karın, ardından da rahim kesilir ve bebek çıkarılır. Ardından da açılan bölgeler kapatılır.

Gaziantep sezaryen doğum doktoru ve süreçleri için bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Doğumdan sonra narkoz etkisini kaybettikçe ağrılar artar. Bunun için güçlü ağrı kesiciler verilir. Birkaç gün hastanede kalınması gerekecektir. Taburcu olduktan sonraki 3-4 hafta annenin bol bol dinlenmesi önerilir.

Sezaryen Doğum Kaç Dakika Sürer?

Sezaryen doğum, kadınlar arasında tercihte olan bir doğurma işlemidir. Sezaryen doğum, normal yapılan doğum işleminin yanı sıra ameliyat işlemi ile gerçekleştirilen bir doğurma işlemidir. Genellikle doğurma işlemleri sırasında ağrı, sızı ve acı çekmek istemeyen kadınlar tarafından tercih edilen bir doğurma yöntemidir. Sezaryen doğum yapıldıktan sonra kadın bireylerde belli sayıda dikişler bulunur. Bu dikişler ise kadınlarda belli bir süre sonra kaybolur veya doktor yardımı ile kadının ameliyatlı olan, bebeğin çıkarılmış olduğu yerinden alınıp, temizlenir. Sezaryen doğumu rahim ameliyatı geçiren kadınların da tercih etmesi mümkündür.

Sezaryen Doğum Süreci

Sezaryen doğum süreci önemli bir süreçtir. Her doğumun farklı olabildiği gibi bazen uzun bazen ise kısa sürebilmektedir. Sezaryen doğum, doktor doğuma karar verdikten sonra yapılan ve 45 dakika ile 1 saat aralığında süren bir doğurma işlemi sürecidir. Sezaryen doğum ne kadar sürer? Sorusuna genel bir cevap olarak 45 ile 60 dakika aralığıdır.

Sezaryenle Doğum Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Sezaryenle doğum yapan kadınlar doğumun getirdiği hormonal değişiklikler ve zorluklar yanında önemli bir ameliyatın etkisine de maruz kalır. Yıpratıcı bir etki bırakan sezaryen sonrasında yorgunluk ve halsizlik hissedilebilir. Mümkün olduğunca dinlenmekte fayda vardır.

İlk günlerde doktorun önereceği şekilde kısa yürüyüşlerle vücudun normal çalışma düzenine girmesi sağlanmalıdır. İlk haftalarda ağır kaldırmamaya, çömelmemeye, eğilmemeye çalışılmalıdır. Bebek bakımı için yardım alınabilir.

Hızlı İyileşme

Hızlı iyileşme için bol su içilmesinde fayda vardır. Doğumda ve emzirme faaliyetlerinde vücut su kaybeder ve bu kaybın telafi edilmesi gerekir. Doktorun tavsiye ettiği ilaç ve vitaminler de alınmalıdır. 4-5 haftadan sonra bazı egzersizler yapılarak vücudun kolay toparlanması sağlanabilir.

Sezeryan Doğumda Narkozun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Birçok kadın, gerek kendi isteği doğrultusunda, gerekse elinde olmayan nedenler ile sezeryan doğum yapmak zorunda kalır. Sezeryan doğumda kişinin belden aşağısı uyuşturulur ve çocuk anne karnından alınır. Çoğu sezeryan doğumda kişi tamamen narkoz verilerek uyutulur ve doğum işlemleri bu şekilde gerçekleşir.

Sezeryan Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

Genellikle günümüzde özel sağlık problemi olmayan anneler ve anne karnındaki bebeğin ters dönmediği durumlarda doğum yapacak olan anneler, normal doğumu tercih etmektedir. Ama farklı bir sağlık sorunu olan ve bebeği karnında ters dönmüş olan anneler, genellikle sezeryan doğumu tercih ederler.

Sezeryan doğumda genellikle narkozun etkisinin geçmesi bünyeden bünyeye değişir. Ama ortalama olarak kişinin tam anlamıyla ayılması 3-4 saati bulmaktadır.