İçindekiler
- 1 Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Nedir?
- 2 Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanır?
- 2.1 Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
- 2.2 Yumurta Dondurma İşlemi Herkese Yapılabilir Mi?
- 2.3 Yumurta Dondurma İşlemi Ne Kadar Sürer?
- 2.4 Dondurulmuş Yumurta Ne Kadar Saklanır?
- 2.5 Hangi Durumlarda Yumurta Dondurulur?
- 2.6 40 Yaşından Sonra Yumurta Dondurulur Mu?
- 2.7 Yumurta Dondurma Tekniğinin Avantajları ve Dezavantajları
Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta dondurma işlemi kadınların ileriki periyotlarda gebe kalmasını sağlamak amacıyla kullanılacak olan bir yoldur. Bu metot esasen yumurtalıklardan temin edilen yumurtaların döllenme olmaksızın dondurulması ve sonradan kullanılmak üzere hususi koşullar altında muhafaza edilmesi şeklinde açıklanabilmektedir.
Tüp bebek uzmanı Op. Dr. Abdullah Göymen’den bilgi almak ve randevu oluşturmak için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
Yumurta Dondurma Neden Yapılır?
Gebe kalmayı arzu etmeyen lakin düşüncesinden dönebileceğini düşünen bayanlar için yumurta dondurma işlemi sıklıkla tavsiye edilen bir alternatiftir. Yumurta dondurma gebe kalmaya mani olabilecek bir rahatsızlığın tedavisi bahis mevzusu olduğunda da seçilen bir metot olma niteliği taşımaktadır.
Kanser tanısı konan ve radyoterapi veya kemoterapi benzeri tedaviler uygulanması gerekli olan bayanlar tedavilerinin akabinde gebe kalabilmek adına bu işlemi yaptırabilmektedirler. Bireyin erken menopoz kaygısı var ise veya yumurta rezervinin düşmesine sebep olabilecek sağlık problemleri mevcutsa yumurta dondurma işlemi uygulatması tavsiye edilmektedir.
Dünya evine girmemiş bayanlar ilerleyen senelerde dünya evine girmek ve anne olmak isteyebilme olasılıkları doğrultusunda, yaşa bağlı şekilde hamile kalamama gibi bir husus ile karşı karşıya kalmak istemedikleri takdirde, yumurta dondurma işlemi yaptırabilmektedirler.
Yumurtalar Hangi Yöntemle Donduruluyor?
Yumurtalar vitrifikasyon ismi verilen bir metotla dondurulmaktadır. Bu işlem bir hayli titizlik ve tecrübe isteyen bir uygulama olmaktadır. Vitrifikasyon metoduyla dondurulmuş olan yumurtalar çözüldüğü zaman yumurta başına %90 ila 100 canlılık değerleri elde edilmektedir.
Çözülmüş olan her bir yumurta başına canlılık değerlerindeki %5 ila 10 azalma olasılığı yumurta dondurma işleminin en mühim rizikolarından birisidir. Bütünüyle sağ olarak çözülen yumurtalara sonradan hayat arkadaşından sağlanan sperm hücreleri yardımıyla mikroenjeksiyon yani ICSI/IMSI işlemi gerçekleştirilmekte ve sağlanan embriyolar laboratuvar ortamında özel kültür dizgelerinde belli bir süre geliştirildikten sonra bayanın rahmine aktarılmaktadır.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanır?
Yumurta dondurma işlemi;
- Kanser terapisi alacak olan kadınlara
- Erken adetten kesilme tehlikesi bulunan kadınlara,
- Yaşlanmaya başlayan kadınlara,
- Over rezervleri düşük olan kadınlara,
- Over rezervlerine negatif tesir edebilecek operasyonlar geçirecek olan kadınlara uygulanmaktadır.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu uygulama evvelinde regl döngüsüyle beraber girişilen bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tedavinin maksadı toplanmaya müsait yumurta oranının yükselmesini sağlamaktır. 240 saatlik bir vetirede yumurtaların gelişimi takip edilmekte ve toplanabilecek büyüklüğe erişen yumurtalar için çatlatma iğnesi olarak isimlendirilen iğne yapılmaktadır. 36 saatlik bir süre sonunda yumurtalar toplanmaktadır.
Yumurta Dondurma İşlemi Herkese Yapılabilir Mi?
Yumurta dondurmak ve ileride anne olma şansını kaybetmek istemeyenler için bu işlemin yapılabilir olması oldukça önemli bir şanstır. Yumurta dondurma işlemini herkes yapabilir mi? sorusuna cevap olarak isteyenlerin yaptırabileceğini söylemek mümkündür. Ama yine de sağlık açısından gerekli olduğu düşünülen kişilerin öncelikli şekilde yaptırması daha önemlidir. Yumurta rezervinde sorun olan, ileri yaş aralığında doğurganlığını kaybetmek istemeyen, gebe kalmakla alakalı sıkıntı yaşama olasılığı olan kişilerin dondurma işleminden yararlanması daha faydalı olacaktır.
Yumurta Dondurma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Hastanın yumurtlama dönemi takip edilerek olgunlaşan yumurtaların neredeyse ağrısız bir şekilde alınması ile tamamlanır. Oldukça kısa süren bir işlem olacaktır.
Dondurulmuş Yumurta Ne Kadar Saklanır?
Kadınlarda üremeyi sağlayan etkenlerden birisi de yumurta kalitesi ve yumurta sayısıdır. Yaşa bağlı sebepler başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı yumurta kalitesi azalabilir. Bunun için yumurta hücreleri dondurularak saklanabilir. Yapılan işlemlerin ardından elde edilen yumurtalar 5 yıl süreyle saklanabilir.
Hangi Durumlarda Yumurta Dondurulur?
Yumurtalık hücreleri doğumdan itibaren kadında vardır ve yumurta sayısı zamanla azalır. Yumurta dondurmak için geçerli başlıca sebepler:
- Hastanın kemoterapi ya da radyoterapi alması gerekiyorsa, tedavi öncesi sağlıklı yumurtalar alınıp saklanabilir.
- İdeal gebelik yaşını geçmiş kadınlarda elde edilen yumurtalar dondurabilir.
- Erken menapoz hikayesi olan kadınlar yumurta dondurabilir.
Yumurta dondurma işlemi için evli ya da bekar olmak şartı aranmaz. Adet sonrası kullanılan hormon iğneleriyle büyütülen yumurtalar, kadından toplanarak 5 yıl süreyle saklanabilir.
40 Yaşından Sonra Yumurta Dondurulur Mu?
Sağlıklı bir kadında 30 yaşlarının ortalarından sonra yumurtalar azalmaya başlayacaktır. Çünkü yumurtalar yaşla birlikte azalır. Yumurta dondurma işlemi ile de 40 yaşından sonra gebe kalma ihtimali düşüktür. Fakat 40 yaşından önce dondurma işlemi yapılmışsa gebe kalınma olasılığı daha fazladır.
Yumurta Dondurma Tekniğinin Avantajları ve Dezavantajları
Yumurta dondurma işleminin en büyük avantajlarından biri ileri yaşlarda anne olabilme şansı verebilir. Fakat yumurta dondurma işleminin çok az da olsa bazı kişilerde dezavantajı da olduğu görülür. Bu dezavantaj nelerdir?
- Çok nadir de olsa ilaçlardan dolayı alerjik reaksiyon görülebilir.
- Karın şişliği
- Enfeksiyondan kaynaklı kanama
Bu belirtiler çok az görülür. Bundan dolayı endişe edilmemelidir.