Gaziantep Rahim Ameliyatı

Kadınların en sık olduğu ameliyatlar içinde yer alan rahim ameliyatı, farklı nedenlerden ötürü yapılabilir. Cinsel hayat üzerinde düşünülebileceği gibi endişe verici bir durum ortaya çıkarmayan ameliyat, histerektomi olarak adlandırılır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Abdullah Göymen’e iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Rahim ameliyatı (histerektomi) nedir?

Rahim, yani uterus, histerektomi tekniği ile vajinal yoldan ya da karından çıkarılır. Rahim alma ameliyatı, karından çıkarma tekniği kullanılacaksa bir kesi açılarak, robotik ya da laparoskopik metot ile uygulanır. Vajinal yolla yapılan rahim alma ameliyatı ise vajinal histerektomi olarak ifade edilir.

rahim alma ameliyati nasil yapilir

Histerektomi Nasıl yapılır?

Rahim ameliyatı histerektomi, genel anestezi altında yapılabildiği gibi, hastaya epidural anestezi uygulaması ile, uyanıkken de uygulanabilir. Bununla birlikte operasyonun türüne göre, laparoskopi uygulanacaksa genel anestezi uygulanır. Uygulanan operasyonda, rahmin önde kısımda mesaneden, arka kısımda ise rektum’dan ayrılması amaçlanır, işlem sürecinde rahmi besleyen damarların güvenle ayrılması sağlanır. Rahim, laparoskopi ile karından ya da kapalı ameliyatlarda, vajinal yoldan çıkarılır.

Rahim alma ameliyatı çeşitleri nelerdir?

Histerektomide temel olarak iki metot söz konusudur. İlk teknik, uterus yani rahmin karından çıkarılması, ikinci metot ise vajinal yoldan çıkarılmasıdır. Karından rahmin çıkarıldığı ilk teknik, bir açık ameliyat tekniğidir ve 5 mm ile 10 mm arasındaki kesilerle yapılır. Vajinal histerektomi ise, rahmin vajinal yoldan alındığı kapalı tekniktir. Laparoskopi uygulanan ilk teknikte genel anestezi uygulanırken, ikinci teknikte duruma göre epidural anestezi de uygulanabilir.

Gaziantep rahim ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hangi durumlarda rahim alma ameliyatı yapılır?

Rahim alma ameliyatı, birçok farklı nedenden ötürü yapılabilir. Günümüzde histerektomi operasyonlarının uygulama nedenleri içinde, en çok öne çıkan nedenler arasında miyomlar, rahim sarkması, rahimde anormal kanamalar, rahim kaynaklı ağrılar ve kanser yer almaktadır. Rahim alınması işleminin nasıl bir uygulama ile yapılacağına, kişinin yaşı ve hastalığı düşünülerek karar verilir.

rahim hangi durumlarda alinir

Operasyonda hangi anestezi yöntemi kullanılır?

Rahim alma ameliyatında farklı teknikler uygulanabildiğinden ötürü, farklı anestezi çeşitleri de söz konusudur. Histerektomi ameliyatında genel anestezi uygulanabildiği gibi, bölgesel anestezi teknikleri olan spinal ve epidural anestezi de uygulanabilir. Bunlar, hastanın durumuna göre ve uygulanacak tekniğe göre değişebilir. Operasyonlar ortalama yarım saat ile 3 saat arasında sürebilir.

Ameliyat riskli mi?

Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi rahim alma ameliyatında da çeşitli riskler söz konusudur. Uzun bir süredir yapılan ve dünya çapında, doktorların en hakim olduğu operasyonlardan biri olan rahim alma ameliyatında, enfeksiyon ve diğer riskler oldukça düşüktür. Damarlarda pıhtı olması, kanama, barsak ve diğer organlarda hasar riskler arasında yer alsa da, profesyonel olarak yapılan bir rahim alma ameliyatında bu gibi riskler sıfıra yakındır.

Rahim ameliyatı sonrası menopoza girilir mi?

Rahim ameliyatının riskleri konusunda en çok merak edilen konulardan biri, operasyonun ardından menopoza girilip girilmeyeceğidir. Menopoz, rahim alma ameliyatında genel riskler içinde yer alsa da, yumurtalık alınmadığı müddetçe bir menopoz riski söz konusu değildir. Menopoz ve diğer riskler, operasyon öncesinde hasta için en uygun yöntemin seçilmesi ve operasyon öncesi tedbirlerin alınması ile minimize edilir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Rahim alma ameliyatı sonrasında iyileşme süreci hızlı bir şekilde ilerler. Duruma göre bir ya da iki gün hastanede kalma söz konusu olabilirken, operasyonun ardından 5-6 saat içinde yürümeye başlanabilir. İyileşmenin hızlı bir şekilde sürmesi için, doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalı, operasyon yapılan bölgeye zarar verebilecek her türlü ağır aktiviteden kaçınılmalıdır.

Rahim Ameliyatı Nereden Yapılır?

Rahimde bulunan hangi durum için ameliyat yapılacağına bağlı olarak ameliyat yeri değişiklik gösterir. Rahim ameliyatı nereden yapılır? Sorusunun cevabı hastalıkla alakalı olarak genelde göbekten yapılır. Genel anestezi altında hastanın göbek deliğinden 100 mm boyutunda bir kamera ile kapalı şekilde gerçekleştirilir. Hastanın herhangi bir şey hissetmesi mümkün değildir. Kamera yardımıyla cerrah tarafından tanıya göre tedaviye uygun olarak işlem yapılır.

Rahmin Alınması

Rahim alınması işlemlerinde yapılacak olan ameliyatlar genelde vajinadan girilerek yapılır. Çünkü rahmin tamamen çıkarılması gereklidir. Diğer işlemler için göbel deliğinden ve kapalı kamera ile yapılması yoluna gidilir. Vajina ile alakalı tanılarda vajinadan işlem yapılması daha kolay olur.

Rahim Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır Mı?

Eğer rahim ameliyatı olmuş bir kişiyseniz hormonlarınızdaki değişim sonrası meydana gelen değişiklikler nedeniyle kilo alımı yaşarsınız. Rahim ameliyatı olduktan sonra kilo almanız vücudunuzun aslında size vermiş olduğu bir tepkidir.

Rahim Ameliyatından Sonra Kilo Nasıl Verilir?

Rahim ameliyatı olduysanız kilo almanız normaldir. Çünkü vücut değişimlerinden dolayı bu kilo alımını yaşarsınız. Ama bu kilolarla yaşamak zorunda da değilsiniz. Şimdi bu kilolardan nasıl kurtulabilirsiniz bundan bahsedelim:

  • İlk önce kilo alımı altında yatan sebebi öğrenmek için mutlaka bir doktora gidin. Çünkü ona göre tedavi yöntemleri uygulamanız gerekir.
  • Başka bir hastalık sebebiyle kilo veremiyorsanız ilk önce tedavi olmanız şarttır.
  • Beslenmenize dikkat etmeniz ve diyet yapmanız gerekir.
  • Düzenli yürüyüş yapmanız ve hareket etmeniz kilo vermenizi hızlandırır.

Rahim Tamamen Alınırsa Ne Olur?

Rahim tamamen alınırsa üreme gerçekleşmez. Fakat üreme çağı tamamlandıktan sonra bu rahim alma konusunda herhangi bir problem yaşanmaz.

Rahim Alma Ameliyatı Çeşitleri

Rahim almada uygulanan 3 farklı ameliyat yöntemi bulunur.

Bunlar;

  • Abdominal histerektomi
  • Vajinal histerektomi
  • Laparoskopik histerektomi

Rahim alma konusunda ilk tercih vajinal yol olması gerekir. Karından kesi olmadan hızlı iyileşme görüleceği için ilk tercih olmalıdır. Fakat bu her hasta için uygun bir yol olmayabilir.

Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Bu ameliyat hastanelerde genel anestezi ile hasta uyutularak veya hastanın belden aşağısına epidural anestezi uygulayarak hasta uyurken gerçekleşen bir ameliyattır. Genelde açık ameliyatlarda epidural anestezi tercih edilmektedir.