İçindekiler
Serklaj, gebelik sürecinde serviks adlı yapının kapalı kalması için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Serviks, anne rahminin vajinaya açılan alt kısmıdır. Normal gebelik sürecinde serviks, hamilelik sona erene kadar kapalı kalır. Servikal değişikliklerin takip edilmesinin ardından, silinmeve dilatasyon ve prolebe membran oluşumundan sonra uygulanmasına ise, acil serklaj ya da tersiyer denir. Gaziantep serklaj için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Abdullah Göymen’e ulaşmak ve randevu almak için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
Serklaj nedir?
Serklaj ya da acil serklaj uygulaması, gebelikte anne rahmi ile vajina arasındaki kısım olan serviksin kapalı konumunu koruması için uygulanan bir tekniktir. Serklaj uygulaması genellikle, gebeliğin 13. ya da 14. haftasında yapılır. Serklaj sonrasında hafif ağrılar, akıntılar ya da lekelenmeler olabilir buna karşın bu durumlar birkaç gün içinde sona erecektir. Serklaj işleminden sonra bir gün hastanede kalınabilir, bir hafta süre ile cinsel ilişkiden uzak durulması önemlidir.
Serklaj kimlere uygulanır?
Serklaj tekniği, geçmişte başarısız transvajinal serklaj işlemi olan kadınlarda, transabdominal modelde düşünülebilir. Bu serklaj uygulaması gebelik sürecinin öncesinde ya da gebeliğin ilk aylarında uygulanabilir. Acil serklaj uygulamasında ise, erken doğum, neonalat mortalite ve morbidite gibi riskler göz önünde bulundurulabilir.
Serklaj erken doğumu engeller mi?
Yapılan işlem, erken doğumları engellemektedir. Serklaj ile ilgili yapılan araştırmalar, erken doğum süreci üzerinde bu işlemin, etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte serklajın erken doğumu engellemesi konusunda, başarı oranı her vakada aynı olmamaktadır. Rahim ağzında membranların görüldüğü durumlarda başarı şansının daha düşük olduğu söylenebilir.
Hangi durumlarda serklaj uygulanmalıdır?
Serklaj uygulanan kadınlarda, doğru ve etkili bir işlem yapıldığında beklenen doğum süresinin ortalama 5 hafta daha ileriye taşındığı görülmüştür. Kadınlarda, 34. haftada gebelik olasılığı, serklaj uygulanmasının ardından yarı yarıya azalmaktadır.
Serklajın alınması sürecinde ise, eğer bir planlı serzaryen doğum söz konusu değilse, serklaj yapısı 36. ya da 37. haftada alınabilir.
Gebelikte Rahim Ağzı Nasıl Olur?
Gebelik dönemi anne adaylarının hormonal ve bedensel açıdan oldukça fazla değişiklik yaşadığı bir dönemdir. Salgılanan hormonların tamamının çeşitli amaçları olduğundan gebelikte rahim ağzında değişiklik olması da kaçınılmaz olur. Gebelikte rahim ağzı nasıl olur? şeklindeki soruların cevabı hangi dönemde olduğuna göre değişir. Ama gebeliğin ikinci ve üçüncü döneminde doğuma hazırlanan bedeniniz daha yumuşak ve kolay açılabilen bir hal almaya başlayacaktır.
Neden Rahim Ağzı Değişir?
Salgılanan hormonlardan dolayı renginde değişme, daha fazla akıntı olması ve dokunun yumuşaması şeklinde değişimler görülebilir. Bunların tamamı anne adayının doğuma hazırlanması için doğal olarak gerçekleşen değişimlerdir. Endişelenmesi gerekmeyen bu değişimler doğumla birlikte kaybolur.
Serklaj Ne Zaman Alınmalı?
Hamilelik sırasında serviksin fazla açılmaması ya da diğer bir deyişle kapalı kalması için kullanılan servikal serklaj, cerrahi bir yöntemdir. Normal gebelik esnasında serviks, gebeliğin sonuna kadar kapalı kalır.
İstisnai bir durum gerçekleşir ve açılma olursa bu cerrahi işlem sayesinde tekrar kapanması sağlanır. Servikal serklaj işlemi yapılmış gebe bir kadının dikişi, hamileliğin 37. haftasında alınmalıdır. Eğer doğum sezaryen olacaksa dikiş ameliyat öncesi veya sonrası da alınabilir.
Servikal Serklaj Çeşitleri
Servikse dikiş atılmasını içeren bu yöntemin farklı iki çeşidi vardır. Bu farklılık yöntemsel değil uygulanma zamanlıdır. İki çeşit şunlardır;
- Acil Servikal Serklaj
- Profilaktik Servikal Serklaj
Profilaktik serklaj, gebeliğin 13-14 haftaları civarı yapılır. Acil serklaj ise isminden de anlaşılacağı üzere durumun fark edildiği anda acilen yapılır.
Serklaj Dikişi Nasıl Alınır?
Zor ve uzun bir süreç olan gebelikte anne adaylarının erken doğum yapma sebeplerinden biri olan vajina ağzının açılması sık rastlanan bir olaydır. Bu sorun bebeğin ve annenin sağlığını olumsuz etkiler. Yine bu soruna bağlı olarak bebek kayıpları yaşanabilir.
Gebelik Süresince Vajina Ağzına Dikiş Atılması
Vajina ağzı (servikal) güçsüz ve yetersiz kalındığı takdirde jinekologlar tarafından gebenin vajina ağzına dikiş atılır.
- Doğum normal yapılacak ise serklaj dikişleri gebeliğin 37. haftasında alınmalıdır
- Doğum sezeryan yöntemi ile yapılacak ise jinekoloğun isteğine bağlı olarak alınabilir ya da bir sonraki gebelik için bekletilebilir.
Bu yöntemle risk oluşturan vajina ağzı yetmezliği tedavi edilerek % 95 gebelikteki başarılı geçmektedir.