Histeroskopi Tehlikeli mi? Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

gebelikte rahim yetmezligi nasil anlasilir
Gebelikte Rahim Ağzı Yetmezliği Nasıl Ölçülür?
15 Kasım 2021
miyomlar alinmazsa ne olur
Miyomlar Ne Zaman Alınmalıdır?
28 Kasım 2021
Hepsini Göster

Histeroskopi Tehlikeli mi? Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

histereskopi hangi durumlarda uygulanir

Kadın üreme organlarının daha detaylı incelenmesi ve aynı zamanda bu organlardaki bazı sorunların tedavisi için histeroskopi yöntemi, yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle hastanın yaşam kalitesi düşmediğinden, bu yöntem çok daha fazla tercih ediliyor. Bu uygulamayı ilk defa yaptıracak kadınlar, yeterli bilgi sahibi olmadıkları için histeroskopi yöntemi ile ilgili sanal ortamda çok fazla soruya cevap arıyorlar.

Histeroskopi Nedir?

Rahim içinin rahim ağzından kamera ile girilerek gözlenmesi işlemine histeroskopi adı verilir. Ultrasonla da izlenebilen rahim içi, bu yöntemle çok daha detaylı olarak incelenebilir. ayrıca histeroskopi yöntemi ile sadece rahim içi değil, aynı zamanda rahim ağzı, rahim içi kanalı ve tüplerin giriş kısımlarını da gözlemek mümkündür. Histeroskopi tanının yanında tedavi amaçlı da kullanılabilen bir yöntemdir.

Histeroskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Histeroskopi bazı durumlarda mutlaka kullanılması gereken bir operasyondur. Bu sayede daha kesin tanı konulabilir. Bu durumlar şunlardır;

  • Menapoz döneminden önce ve sonra oluşan aşırı kanamalarda
  • Rahim iç duvarlarında oluşan kalınlaşma durumlarında
  • Rahim içi duvarlarının yapışıklık olması durumunda
  • Düşük olaylarının tekrarlaması durumunda, sebebini araştırmak maksadıyla
  • Tüp bebek tedavilerinde sürekli başarısız olunması halinde
  • Rahim içinde, gebelikten dolayı kalan parçaların araştırılmasında
  • Rahim içinde miyom ya da polip oluşumlarında
  • Ultrasonografik görüntülemenin daha da detaylandırılması gerektiğinde

Bazı durumlarda da histeroskopi, tedavi amacı ile de uygulanmaktadır. Bunlar; polip ve miyomların çıkarılması, rahim içindeki yapışıklıkların açılması ve gerektiğinde ilaçla tedavi olmadığı için rahim içinin çıkarılması olarak sıralanabilir.

Histeroskopi Tehlikeli midir?

Histeroskopi sadece bir görüntüleme tekniği değil aynı zamanda cerrahi müdahalenin de yapılabildiği bir operasyondur. Bundan dolayı da, tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bazı riskler içerir. Bu risklerden bazıları şunlardır;

  • Rahmin delinmesi
  • Uygulama esnasında rahim içine gönderilen sıvının akciğerde birikme durumu
  • Kanama

Bu durumlar, önemli riskler olarak kabul edilse de, çok nadir olarak görülen risklerdir. Bu riskler, özellikle kullanılan cihazların modernliği ve uygulamayı yapan doktorun tecrübesi ile en aza indirilebilir.

Histeroskopi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Histeroskopi operasyonun sonrasında, operasyonu yapan doktorun talimatları mutlaka uygulanmalıdır. Bu hastanın daha kısa sürede ve daha az sorunlu olarak iyileşmesine yardımcı olur.

Histeroskopi sonrasında adet sancılarına benzeyen ve ortalama 1 ile 2 gün süren ağrılar ve leke şeklinde kanamalar görülebilir. Bu durumlar görüldüğünde, doktorun vermiş olduğu ağrı kesiciler, önerilen dozlarda kullanılmalıdır. Operasyonu yapan doktor, hastanın durumu gerektirdiğinde hormon tedavisine başlayabilir. Bunların yanı sıra, doktorun önerdiği süre boyunca da cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.