İçindekiler
Hemen hemen her üç kadından birinde görülen ve kadınların çoğu zaman haberinin bile olmadığı iyi huylu büyümeler olan miyomlar doktora başvurma nedenlerinden bir tanesidir. Çoğu zaman belirti vermeyen miyomların büyüdüklerinde bağırsak fonksiyonlarında bile bozulmaların olmasına neden olabiliyor.
Tedavi konusunda geç kalınmaması önemli olan miyomların yaş farkı gözetmeden her kadında görülebilen bir durum olduğunu bilerek rutin kontrolleri aksatmamak gerekir. En sık görülme aralığı 35-40 şeklinde olan hastalığın rahmin iç ve dış yüzeyinde farklı sayıda ve büyüklükte görülebiliyor.
Miyomlar sıkça görülmesine karşılık çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden uzun yıllar boyunca varlığını sürdürebilir. Alınmadığında hastanın organlarına bası yapması ihtimali olabilir. Her zaman olmamakla birlikte miyomlar çok büyüdüklerinde karın içinde ciddi hacim kaplamalarından dolayı hayati olan bağırsakların bozulmasını da beraberinde getirir.
İdrar torbasının üzerine baskı yapmaya başladığında ise miyomlar nedeniyle sık idrara çıkma sorunu yaşanmaya başlanır. Böbreklerin hasar almasına neden olacak seviyeye gelmesi de seçenekler arasında bulunur. Kadınların yaşam kalitesini düşürmeye başladığı anlaşıldığında alınması konusunda harekete geçilebilir.
Miyomların yaşam kalitesini düşürme durumları olduğunda alınmasıyla alakalı bazı girişimlerde bulunmak gerekebilir. Bunun için bazı kıstasların bir araya gelmesi gerekir:
Bu etmenlerin değerlendirilmesinden sonra doktor tarafından verilen kararla gereken işlemler yapılabilir. Hastanın üreme fonksiyonlarında bozulma olmaması da mümkündür.
Ameliyat olmak birçok kadının korkulu rüyası olabileceğinden dolayı miyomların alınmasında açık cerrahi işlemleri tercih edilir. Ameliyat olmanın da önüne geçen bu sistem göbek deliğinden girilen 1 cm’lik kesiden karın içinde var olan organların görülmesi sistemine dayanır. Kesilerin küçüklüğü görüntü anlamında sorun olmasının da önüne geçer. Hastanın işlemden sonra ağrı kesici verilerek aynı gün taburcu olması da sağlanıyor.
Ameliyat seçeneği hamilelik döneminde olası sonuçları beraberinde getirdiğinden dolayı tedavisinin yapılması gerekebilir. Bunun için erken doğum veya kanama gibi etmenler olması halinde daha sonra tedavi edilmesine karar verilir. Bazen de doğum sırasında alınır.
Bazı durumlarda nedeni bilinmese de aşırı büyümesi sonucunda kanama ve ağrı eşliğinde miyomların patlaması ile karşı karşıya kalınır. Doktor müdahalesinin şart olduğu bir durum olmasından dolayı mutlaka en yakın sağlık birimine girilmelidir.