kimler tup bebek tedavisi yaptirabilir
Tüp Bebeğin Tutma Olasılığı Nedir? Başarı Şansını Arttıran Faktörler
5 Aralık 2021
hamileligin ilk ayinda adet gorulur mu
Gebelikte Adet Olunur Mu?
29 Aralık 2021
Hepsini Göster

Embriyo Dondurma Nedir?

hangi durumlarda embriyo dondurma yapilir

​​​​​​Baba adayında alınan sperm ve anne adayında alınan yumurtaların bir laboratuvar ortamında döllenme si sonucunda elde edilen embriyoların ilerleyen zamanlarda kullanılması adına Embriyo Dondurma denir. Özellikle Embriyo Dondurma işlemi ilerleyen zamanlarda çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği yöntemdir. Anneden elde dilecek embriyolar en fazla iki tanedir. İçinde en sağlıklı seçilir ve dondurulur. Bu işlem ile birlikte ilerleyen zamanlarda çocuk sahibi olma şansınız olmuş olur.

Embriyo Dondurma Nasıl Yapılır?

Embriyo Dondurma işlemi hızlı ve yavaş yöntemlerle dondurulabilir. Aslında kullanılacak yöntem anne adayının Embriyo sayısına, Embriyo kalitesine göre değişir. Dondurulan embriyolar -196 derecede saklanır. Özel tanklara sıvı azot bulunan alanlarda saklanırlar. Embriyo dondurma ve çözdürme işleminde mutlaka anne ve baba adayından sözlü ve yazılı olarak onay alınması gerekir. Peki Embriyo nasıl dondurulur?

  • Öncelikle anne adayından sağlıklı yumurtalıklar ve baba adayından da sperm alınır. Bunlar laboratuvar ortamında döllendirilir.
  • Döllenme sonucunda embriyo oluşur
  • İsteğe göre elde edilen embriyolar dondurulur.

Dondurulan embriyolar kişinin isteği üzerine kullanılmak istendiğinde anne adayının rahmi bu işleme hazır hale getirilir. Daha sonrasında embriyolar çözülür. Anne adayına transfer edilir.

Hangi Durumlarda Embriyo Dondurma Yapılır?

Gebelik denemelerinde transfer edilemeyen ve dondurulma kalitesinde olan embriyolar kişinin isteğine göre dondurulur. İlerleyen zamanlarda tekrar transfer yapılacak olursa bu embriyolar kullanılır. Embriyo dondurma tüp bebek tedavisi sırasında yapılır. Embriyo Dondurma anne adayının yaşı doğrultusunda gerçekleştirilir.

Embriyo Dondurulduktan Sonra Hangi Ortamda Saklanır?

Ülkemizde dondurulan embriyolar 5 yıla kadar saklanmasına izin verir. Bu süre her ülkeye göre değişebilir. Embriyo transferi yapılırken rahim zarının tutunmaya daha uygun olduğu dönemler tercih edilir. Embriyo gelişim süresinde 2,3,4, 5 ve 6. Günde dondurulur. Embriyolar sıvı azot bulunan bir tank içinde -196 derecede saklanır. Eğer sizler embriyolar 5 yıldan fazla saklanmasını isterseniz Sağlık Bakanlığından izin almanız gerekir. Embriyolar çözüldükten sonra yaşama şansı %80 civarlarına çıkabilir. Gebelik durumu ise nane yaşına bağlı değişir.

Embriyo Dondurma ile Bebek Sağlığı Nasıl Etkilenir?

Embriyo Dondurma ülkemizde yeni yeni bilinmeyen ve kullanılmaya başlamıştır. Embriyo dondurularak gerçekleşen gebelikte de bebeğin sağlığında herhangi bir risk durumu oluşmaz. Not al gebelikte bebek nasıl anne babaya ait genleri alıyorsa Embriyo Dondurma işleminden sonra dünyaya gelen bebeklerde anne ve baba genlerini taşır. Embriyo Dondurma bebek sağlığını hiçbir şekilde etkilemez.