Histeroskopi Nedir? Neden Yapılır?

tup bebekte yumurta sayisi yasa gore degisir mi
Tüp Bebekte Yumurta Sayının Önemi Ne? Kaç Olmalı?
26 Temmuz 2021
miyom kendi kendine geçer mi
Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kendi Kendine Yok Olur Mu?
11 Ağustos 2021
Hepsini Göster

Histeroskopi Nedir? Neden Yapılır?

histeroskopi neden yapılır

Histeroskopi, rahim içinin ışıklı bir alet yardımı ile incelenmesine verilen isimdir. Ucunda ışık olan, ince bir tüp görünümüne sahip alete histeroskop adı verilir. Bu alet hastanın vajinasından doğru içeri sokulur ve rahim detaylı şekilde incelenir. Kadınlarda görülebilecek kanamalar, pelvik ağrılar, tekrarlayan düşükler halinde bu işleme başvurulur.

Gebe kalmayı zorlaştıran etkenlerin teşhisi için kullanılır. Genel anestezi altında veya genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılabilir. Günlük bir işlemdir ve hastanede yatmaya gerek kalmaz. Histeroskopi tanısal ve operatif olarak ikiye ayrılır.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

İşlem için uygun görülen hastalar bazı aşamalardan geçer.

Histeroskopi aşamaları şunlardır:

  • İşlem öncesi ağrıyı engellemek için kişiye bazı ilaçlar verilebilir. Lokal veya genel anestezi türlerinden hasta için en uygun olan seçilir.
  • İşlemin yapılacağı mekan seçilir. Bazen muayene sırasında bazen ise ameliyathanede uygulanır.
  • Vajina ağzını genişletmek amacıyla vajina ağzına özel bir aparat yerleştirilir.
  • Daha sonra histeroskop adı verilen cihaz alınır ve vajinanın içine sokulur.
  • Rahime kadar ilerletilir ve uterusun içerisine yerleştirilir.
  • Verilen özel sıvılar sayesinde uterusun şişmesi sağlanır.
  • Ardından doktor rahim içini görerek gerekli değerlendirmeyi yapar.

Bu aşamalar esnasında dikkatli olunması gerekir. Verilen sıvı miktarı takip edilmeli ve uygun ölçüde verilmelidir. Elde edilen görüntüler detaylı şekilde incelenir ve hastaya uygun bir tedavi süreci belirlenir.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Adet döneminde histeroskopi işlemi yapılmaz. İşlemi yapabilmek için adet döneminin bitmesi beklenir. Adet bitiminden yaklaşık 1 hafta sonra yapılabilir. Böylece kanama olmadığı için elde edilen görüntüler daha net ve kesin olur. Rahim içi görüntüsü almak için en uygun dönemlerden biridir. Vücutta herhangi bir kesiye neden olmaz. Bu yüzden hasta aynı gün taburcu edilebilir.

Histeroskopide Ne Gibi Riskler Vardır?

Her işlemin ufakta olsa bir riski bulunur. Bu işlemde uterusu şişirmek için uterusa bir miktar sıvı verilir. Bu sıvının fazla verilmesi kan volümünü yükseltir. Aynı zamanda vücuttaki sodyumun düşmesine neden olur.

Akciğerlerde su toplanmasına neden olabilir. Kalp ritminde bozukluk, kalp yetmezliği gibi sorunlar yaratabilir. Bu yüzden kalp ritimlerinin takip edilmesi gerekir. Kullanılan aletin yeteri kadar steril olmaması durumunda enfeksiyon riski ile karşılaşmak mümkündür.

Yapılan hatalar barsak ve idrar yollarına zarar verir. Rahim delinmesi gibi hasarlar bırakabilir. Bu sorunlar ile karşılaşmamak için uzman doktorların tercih edilmesi daha doğru olur.

Histeroskopi Kimlere Yapılır?

Kısırlık tedavisi gören bireylere yapılabilir. Anormal kanama şikayetlerinde başvurulan bir yöntemdir. Aynı zamanda sık düşük yapan kadınlara uygulanır. Rahimde miyom, polip, septum gibi patolojileri saptamak amacıyla da kullanılır. Genç yaştaki bireylere çok fazla tavsiye edilmez. Çocuk doğurma isteği olmayan veya başından evlilik geçen belirli bir yaşa gelmiş bireylere tavsiye edilir.