Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Nasıl Alınır?

serklaj kimlere uygulanir
Serklaj Ne Demek? Kimlere Uygulanır?
18 Ağustos 2021
asilamadan sonra bebegin rahme yerlesme suresi
Aşılamadan Kaç Gün Sonra Bebek Rahme Yerleşir?
21 Eylül 2021
Hepsini Göster

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Nasıl Alınır?

tup bebek tedavisinde alinan sperm nasil kullanilir

Tüp bebek tedavisi; normal doğum yöntemleriyle gebe kalamayan çiftlerin, tıbbi ortamda gebe kalmalarına yardımcı olmak ve ana rahmi dışında yumurtanın döllenmesini sağlayarak yeniden ana rahmine koyulmasına dayanır.

Tüp bebek tedavisi genel olarak; yaşı ilerlemesine rağmen anne ve baba olmak isteyenlere, sağlık sorunları veya cinsel sorunlarla gebe kalamayan çiftlere ve gebelik ihtimalini en yüksek seviyede tutmak isteyen çiftlere uygulanır.

Bu yöntemde, sperm ve yumurtanın dış ortamda birleştirilebilmesi için; babadan canlı sperm alınması ve anneden yumurta hücrelerinin alınması şarttır. Bu bağlamda, spermin nasıl alınacağı bilinerek tüp bebek tedavisine gitmeye karar verilebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Alımı Nasıldır?

Tüp bebek tedavisinde kullanılacak olan spermler, canlı ve hareketli olan spermlerden oluşmalıdır. Ayrıca, sperm hareketliliği durumu olarak tanımlanan ve spermlerin kalitesini belirten bir gösterge de vardır.

Bu göstergeye uyacak şekilde, canlı olan spermlerin babadan alınması gereklidir. Bunun için, baba adayı olmak isteyen bireyin boş bir alana yönlendirilmesi sağlanır. Bu oda içerisinde yapılacak olan sperm açığa çıkarma sonucunda, doktorlar tarafından baba adayına verilen kaba sıvının yerleşmesi sağlanır.

Babanın vücudundan çıkacak olan ilk sperm sıvıları, kalite olarak ve sperm hızı olarak en verimli olan aralıktadır. Bu nedenle, bir defadan fazla sperm aktarımı olmaması ve baba adayı olacak kişinin doğrudan kabı teslim etmesi gerekir.

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Alımı Neden Yapılır?

Tüp bebek tedavisi kapsamında baba tarafından verilmesi gereken ve hastane tarafından alınacak olan spermler, bebeğin baba adayına ait olması için kullanılır. Döllenmenin sağlanması ve her iki taraftan gelen üreme hücrelerinin birleştirilmesi için, yumurta içerisine sperm yerleştirilmesi gerekir.

Bu durum da, babanın tedavi kapsamında sperm vermesi gereğiyle sonuçlanır. Gebelik kurulana kadar, doktorlar uygun bulana kadar da sperm verilmesi gerekecektir.

Tüp Bebek Tedavisinde Alınan Sperm Nasıl Kullanılır?

Baba adayı olacak kişiden ve dış ortamda alınan sperm, anne adayı olacak kişiden alınan yumurta hücresiyle birleştirilir. Tıbbi ortamda sağlanan ve yumurta ile spermin hayatta kaldığına emin olunarak yapılan döllenme sonucunda; işlem başarılı olduğu takdirde döllenmiş yumurtanın rahme yerleştirilmesi, işlem başarısız olursa da yeniden sperm ve yumurta örneği alınması gerektiği ebeveyn adaylarına söylenecektir.

Tüp Bebek Tedavisinde Baba Adayı Ne Sıklıkta Sperm Alımına Tabidir?

Baba olmak için tüp bebek yöntemini seçen erkek, vermiş olduğu sperm örneklerinin kısa süre içinde hayatta kalacağını bilmelidir. Çünkü alınan sperm değerinin düşük olması halinde, istenilen sperm kalitesine ulaşılana kadar belirli aralıklarda sperm örneği verilir.

Bu verimin her türlü durumda düşük olması, anneden alınacak yumurtanın ayda bir olacak şekilde üretilmesi nedeniyle; baba tarafından ayda bir sperm verilmesine, döllenme veya verim yüksekliğine kadar da her ay sperm örneği verilmesine sebep olacaktır.