Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Mümkün Mü?

menopoz tedavi edilmeze ne olur
Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir? Tedavi Edilmezse Ne Olur?
18 Haziran 2021
couvade sendromu belirtileri nelerdir
Couvade Sendromu Nedir?
12 Temmuz 2021
Hepsini Göster

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Mümkün Mü?

sezaryen sonrasi normal dogum riskleri nelerdir

Normal doğumun mümkün olmadığı veya anne adayının kendini normal doğum için hazır hissetmediği zamanlarda sezaryen doğum yapılması yoluna gidilir. Daha önceleri zorunluluk olarak algılanan bu işlem zaman içinde daha sık tercih edilen bir doğum yöntemi haline gelmiştir.

Normal doğumla alakalı halk arasında aktarılan efsaneler ve doğruluk payı olmayan durumlar anne adaylarının psikolojik açıdan kendini yeterli hissetmemesine, korkmasına neden olur. Bunun için sezaryen doğum daha öncelikle hale gelir.

İlk çocuğunu sezaryen doğum ile dünyaya getiren anne adayının daha sonraki doğumlarda normal doğum ile doğurmayı istemesi sık şekilde karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir talep olduğunda hastanın geçmiş öyküsü ve sağlık durumu göz önüne alınarak hekim tarafından değerlendirme yapılması gerekir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Nasıl Olur?

Anne adayının genelde ilk gebeliklerde yaşadığı korku ve paniğin doğru yönetilememesi veya bedensel olarak normal doğumu engelleyen nedenlerin olması sezaryen doğumun olmasına neden olur.

Hekimin zorunluluktan dolayı aldığı kararlar dışında bu durumdan kaynaklanan sezaryenlerin sayısı da oldukça fazladır. Daha sonraki doğumlarda anne adayının bebeğini normal doğum ile dünyaya getirmek istemesi halinde bunu engelleyen etmenler olmadığında mümkün olur. Doğum için bedenen ve psikolojik olarak hazır olan anne adaylarında bu oran daha yüksektir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumda Önemli Noktalar Nelerdir?

Sezaryen doğum sonrasında diğer gebeliğinde normal yollar ile doğurmak isteyen anne adayının bazı kriterleri sağlaması gerekir. Hekim gözetiminde yapılan değerlendirmelerde hekimin de buna onay vermesi, hem anne hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir olasılık olmadığından emin olması gerekir. Bu durumda:

  • Annenin iki doğum arasında en az 12 veya 24 ay ara vermiş olması gerekir,
  • Bebeğin doğum ağırlığının normal doğum için uygun olması,
  • Normal doğumu engelleyen astım veya kalp hastalığı gibi bir durumun olmaması,
  • Çatı kontrolünde normal doğuma uygun olduğunun görülmesi

gereklidir. Doktorun yapacağı değerlendirmeden sonra hastanın sezaryenden sonra normal doğum yapıp yapamayacağı konusunda son karar verilebilir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumun Riski Var Mıdır?

Hem anne hem de bebek için mümkün olması halinde en iyi doğum seçeneği her zaman normal doğumdur. Doktorun normal doğum için herhangi bir risk görmediği durumlarda sezaryenden sonra tercih edilen normal doğumun anne veya bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Annenin hasta öyküsüne ve doğum geçmişine de bakmak gerekir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumun Başarısı Nedir?

İlk bebeğini normal doğumla yapmış bir hastanın ikinci çocuğunu sezaryenle yapması durumunda sonraki çocuk için normal doğum şansı oldukça yüksektir. Annenin istemesi ve bedensel olarak uygunluk elde edilmesi halinde sezaryenden sonra normal doğum olmasında engel yoktur. Düzenli takip ve kontrol bu sürecin ayrılmaz parçalarından birisidir.