İçindekiler
Kadın sağlığını tehdit eden durumları tespit etmek adına yapılan önemli bir işlem olan histeroskopi, jinekolojik sorunlara karşı önemli bir yöntemdir. Birçok önemli kadın hastalığına karşı kullanılan histeroskopi yöntemi, özel merkezlerde yapılan bir işlemdir. Histereskopi operasyonu hakkında bilgi almak için iletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Histeroskopi nedir?
Histeroskopi, histero ve skopi kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Yani rahim ve görüntüleme kelimelerinden birleşmiştir. Vajinal kamera olarak da adlandırılan histeroskopi, rahim ağzından girebilen özel optik bir cihaz ile, tüplerin rahime giden kısmının özel bir kamera ile incelenmesidir. Histeroskopi, hem tanı koymak için hem de tedavide bulunmak için kullanılabilen bir yöntemdir.
Hangi durumlarda histeroskopi gerekir?
Histeroskopi işleminin yapıldığı durumlara gelirsek, kanama şikayetinin söz konusu olması, düzensiz adetler, rahimde miyom ve polip gibi patolojiler meydana gelmesi, gebelik kayıplarının sürekli tekrar etmesi, ucu kaybolmuş spirallerin bulunup çıkarılması karşımıza çıkan yaygın durumlar içindedir. Bununla birlikte, rahimde yapışıklık, rahimde perde gibi durumlarda da histeroskopi kullanılır.
Gaziantep histeroskopi ameliyatı hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Histereskopi Nasıl yapılır?
Histeroskopi nasıl yapılır sorusunun yanıtına gelirsek, ilk olarak vajinal yoldan özel optik cihazlarla rahme giriş yapılır. Bu işlem öncesinde hastaya belli ilaçlar verilir ve rahim ağzının açılması beklenir. Kamera ve mercek sistemi içeren histeroskop, rahim ağzından geçer ve ilerler. Bu esnada rahim içine özel sıvılar verilir ve uterus yapısının daha iyi gözlemlenebilmesi sağlanır. Histeroskopun önünde bulunan aletler ile, bir cerrahi operasyon gerekmesi durumunda işlem yapılabilir.
Histeroskopi ne zaman yapılır?
Histeroskopi ile ilgili merak edilenlerden biri, işlemin ne zaman yapılacağıdır. Genellikle histeroskopi, adetin bitiminin ardından ilk bir hafta içinde yapılır. Bu dönem, işlem için rahmin yapısının en uygun olduğu dönemdir, zira bu sürecin ardından rahim kalınlaşır ve bu durumda bazı patolojilerin görülmesi zorlaşır.
Riskli bir işlem midir?
Modern tıp tekniklerini barındıran ve Türkiye dışında tüm dünyada uygulanan histeroskopi, çok düşük riskli bir işlemdir. Histeroskopi işleminde kullanılan sıvılara gelirsek, elektrolit içermeyen sıvılar kullanılır. Histeroskopun kullandığı elektriğin bipolar ya da monopolar oluşuna göre farklı sıvılar kullanılabilir. Kısa süren bir işlem olan histeroskopide, bazı durumlarda birden fazla seans yapılabilir, tek seansta halledilemeyen birtakım problemler, ikinci seansa kalabilir.
Histeroskopi ağrılı bir işlem mi?
Birçok kadın hastalığının tanı ve tedavi sürecinde önemli bir role sahip histeroskopi, ağrısız bir işlemdir. Histeroskopi anestezi ile birlikte uygulanabildiği gibi, tanısal histeroskopi işlemlerinde, ağrıya dayanıklı hastalarda anestezi olmadan bile yapılabilir. Bununla birlikte, histeroskopi öncesinde ağrı kesici kullanmak da söz konusu olabilir. Operatif histeroskopiler, doğrudan anestezi altında yapıldığı için ağrı durumu olmaz.
Histeroskopi ne kadar sürer?
Histeroskopi işleminin süresi, işlemin türüne göre değişebilmektedir. Tanısal histeroskopilerde işlemler birkaç dakika kadar kısa sürebilir. Bununla birlikte, operatif histeroskopilerde rahimde uygulanan işleme göre, operasyon 20 dakikaya kadar sürebilir.
Kısa süren bir işlem olmasına karşın, herhangi bir kesi olmadan ve vajinal yoldan, doğal bir şekilde rahmin içinin incelenebilmesi noktasında histeroskopi oldukça avantajlı bir işlemdir. Bu işlem sonrasında taburcu olan hastalar, herhangi bir kesi olmadan miyom ya da polip gibi lezyonlardan rahatlıkla kurtulabilirken, aynı gün içinde iş ya da sosyal yaşamlarına geri dönebilir.
Histeroskopi Sonrası Hamilelik Şansı Artar Mı?
Histeroskopi işlemi, ucunda kamera bulunan bir cihaz yardımıyla rahim ve yumurtalıkların incelenmesine verilen isimdir. Genellikle histeroskopi sonrası hamilelik şansı artar mı? Sorusu çok merak edilir. Bu işlem gebeliğe engel olan durumları saptamak amacıyla kullanılır. Rahim ve yumurtalıklarda gebeliği engelleyen bir hastalık varsa bu yöntem sayesinde teşhis edilir. Tanı konduktan sonra tedavi daha kolay ve hızlı şekilde ilerler. Bu durum sayesinde bireyin gebe kalma şansı artar.
Histeroskopi Neden Yapılır?
Bu işlemin bazı yapılma amaçları vardır.
Amaçları şunlardır:
- Miyom tespiti
- Rahim içi yapışıklık tespiti
- Adet düzensizliği teşhisi
- Düşüğe neden olan unsurları tespit etmek
Bu nedenlerden dolayı histeroskopi işlemine başvurulur. Ameliyat ve tanı koymak amaçlı kullanılan bir tekniktir.
Histeroskopi Zararlı Mı?
Histeroskopi, özel bir görüntüleme cihazıyla kadınlarda rahim ağzından içeriye doğru rahim, rahim duvarları ve rahime bakan tüplerin durumunu değerlendirmek bazen de tedavi etmek amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Bu kullanılan yöntem, halk arasında sıklıkla ‘vajinal kamera’ olarak da isimlendirilir. Histeroskopi, zararlı bir işlem olmayıp yararlı denilebilecek bir teşhis ve tedavi işlemidir.
Histeroskopi İşleminin Kullanıldığı Hastalıklar
Histeroskopi, bazı durumlarda sıklıkla kullanılır. Bu durumlar;
- Rahim ve çevresinde ağrı
- Adet kanamasında düzensizlik
- Miyom patolojisinin tedavisi
- Polip patolojisinin tedavisi
- Birden fazla olan düşük sonrası
- Kanama şikayeti
Yukarıdaki durumların bazılarında teşhis bazılarında ise tedavi amaçlı bu yönteme başvurulur.
Histeroskopi Kimlere Uygulanabilir
Histeroskopi, hamileler ve hamilelik şüphesi olan kadınlar dışındaki tüm kadınlara uygulanabilir basit bir işlemdir.
Histeroskopiden Sonra Duş Alınır Mı?
Histeroskopi bir ışık ve teleskop yardımı ile vajinanın ve rahmin incelenmesidir. Bazen tanı koymak amaçlı bazen de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Histeroskopinin Kullanıldığı Alanlar
Histeroskopi farklı alanlarda kullanılır. Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir.
- Rahim içi perdesini kesilmesinde
- Kalıcı kısırlaştırmada
- Miyomların çıkarılmasında
- Rahim içi yapışıklıklarının açılmasında
- Rahim ağzı poliplerinin çıkarılmasında
Histeroskopinin kullanım alanları arasında bunlarda bulunur.
Histeroskopi Öncesi Yapılacaklar
İşlemden 8 saat önce bir şey yenmemesi gerekir. Sigarada içememek gerekir. Makyaj yapılmamalı ve rahat kıyafetler seçilmelidir. Varsa oje ve rujun çıkarılması gerekir. Takı takılmamalıdır. Operasyon gerçekleşmeden önce banyo yapmak çok daha iyi olur. İşlem sırasında herhangi bir acı da hissedilmez.